Nederlands English
Bezoekersadres
De Clercqstraat 122
1052 NP Amsterdam

Postadres
Postbus 3682
1001 AL Amsterdam

info@deme.nl

 +31 6 183 65 769

contact
inloggen
english

Richtlijnen
Praktijk
Concept
Licenties
Fotogalerie

Tarieven
De fiscus
Arbo


Stress en spanning & ziekteverzuim

Een gespannen medewerker is een risico wat betreft het ziekteverzuim. Een preventief beleid om ziekteverzuim te voorkomen, is voor iedere onderneming van groot belang. De laatste jaren krijgen we in onze dynamische maatschappij steeds meer te maken met de gevolgen van stress en een (te) hoge werkdruk.

Om vaardigheden en kennis op peil te houden, zijn er trainingen. Dat is allemaal geregeld. Maar hoe zit het met de lichamelijke en geestelijke conditie? Niet zelden zijn die tijdens een drukke werkdag de beperkende factor. Om gezondheidsproblemen en ziekteverzuim te voorkomen is het belangrijk dat structureel wordt gewerkt aan stressreductie en spierontspanning. Een prima hulpmiddel hierbij is stoelmassage. Deze preventiemethode wordt vandaag de dag met veel succes in steeds meer bedrijven toegepast.


Oorzaken

Stress Het is bekend dat stress spierspanning verhoogt. Die spierspanning zal voor meer belasting en pijn zorgen, zeker wanneer je al ophoping van afvalstoffen hebt door overbelasting van bepaalde spieren.

Spierspanning Bij veel beroepen komen vaak repeterende handelingen voor waardoor een kleine spier of spiergroep zwaar wordt belast. De uitgevoerde handelingen kosten echter weinig inspanning. Daardoor neemt de hartwerking niet toe. Voor kantoorpersoneel zijn een ergonomisch vormgegeven stoel en toetsenbord natuurlijk een eerste vereiste maar dat neemt niet weg dat de combinatie van onevenredig veel gebruik van een spier of kleine spiergroep zonder extra toevoer van bloed ervoor zorgt dat de spier verzuurt en een te hoge basistonus aanneemt. Pijn in de spier en aan de aanhechting van de spier is onder andere het gevolg.


Oplossing
De stoelmassage (een drukpuntmassagetechniek) stimuleert de bloedcirculatie en daarmee het zelfgenezende vermogen van het lichaam en de spanningscyclus wordt doorbroken. Na de behandeling is men verkwikt, ontspannen, energiek en alert. Er wordt vooral gewerkt op de lichaamszones die door het werk het zwaarst worden belast: hoofd, nek, schouders en rug, maar ook de armen, handen en heupen komen aan bod!

Massagesessies
Een stoelmassage kan op de werkplek worden gegeven. Dit duurt 15 minuten. U kunt gewoon met de kleding aan op een speciale ergonomisch vormgegeven stoel plaats nemen. Deze stoel ondersteunt het gehele lichaam zodat u zich maximaal kan ontspannen. Structureel aanbieden van de stoelmassage als onderdeel van een preventiebeleid is mogelijk en onder bepaalde voorwaarden voor de organisatie aftrekbaar van de belasting.